Air Asia Celaka - Bengang! Penumpang Penerbangan AirAsia Tokyo-Malaysia #D7523


Beberapa penumpang penerbangan Tokyo-Malaysia #D7523 meluahkan ketidakpuasan hati apabila tiada seorang pun pegawai Air Asia tampil menjelaskan dan melaporkan kenapakah penerbangan ditangguhkan lebih dari 17 jam.

Perkara itu pada awalnya dikongsikan oleh mangsa yang dikenali sebagai Khairul Nizam Omar di Facebooknya.

"Tolonglah panjangkan ke pegawai Air asia yang terlibat. Aku tak tahu nak complaint kat mana dah. Flight sepatutnya 11.45 PM/21 april (Tokyo) delay for 12 hours & counting..  Ok, takpe lagi.. Benda normal.. mesti ade sebab.

Dengar cerita tayar pecah.. Second delay announcement delay ke pukul 7 malam plak (22 april) . Request for AirAsia officer to come down and tell us what the solution and all.. Tapi officer Air Asia haram tak nampak muka

Bapak kau laa.. Aku dengan yang lain request nak jumpa officer Air Asia dari pagi, same answer, they will come. Airport Haneda ni bukan besar mana pun, kau jalan pakai telur ke lahanat..

Even delay pukul 7 malam pun diorang tak confirm boleh depart as per schedule ke tak.. 17 jam ko stuck kat gate, Air Asia tak pikir ke orang tua, infant, booking hotel on next station and all.. Barang-barang dah check in luggage, immigration gate dah lepas. Nak keluar tak boleh.. Kalau sampai pukul 7 malam ni, dah dekat 17 jam. Satu Air Asia officer pun tak take responsible nak jumpe penumpang and tell us what the solution and contingency plan.

Kau takut apa babi? Kau ingat orang Malaysia ni kerja nak terkam orang tak tentu arah ke? We just need someone to come and tell us what your plan, as per policy that you write up on your insurance plan.. Sekali lagi, policy kau dengan cara kau handle bodoh pekat. Sepekat merah baju kau. Ini bukan jenis bodoh dibuat-buat ni. Ni jenis bodoh paling tulen. Kami nak person in charge attend us, bukan announce delay pastu kau biar all passanger tersadai macam gelandangan.

Ohhh lupa.. we are Malaysian, most of us. Kalau layan macam babi pun takpe. Kalau other continent punya orang, ohhh wait.. That's a big deal. Kasta dia lagi tinggi dari Malaysian.

Kau tunggu kami touchdown Malaysia, sini kau selamat boleh menyorok belakang staff Jepun ni kan.. Sana ada kaunter, kau tunggu bebudak flight ni jejak bumi Malaysia.. Cilaka punya Air Asia person in charge for Haneda airport," katanya dalam nada kemarahan.


Luahan Kedua Daripada Zatia Mansor, beberapa jam kemudiannya.

"Assalamualaikum semua,

Kami nak updated pasal kami terkandas di Haneda Airport.

Untuk makluman semua, dari semalam pukul 23.45 pm kami terkandas TIADA SEORANG PUN STAFF AIRASIA yang maklum sebab delay, dan TIADA SEORANG PUN STAFF AIR ASIA yang bantu kami SEPANJANG SATU HARI di Haneda airport .

Kami di sini dapat ehsan kupon makanan dan selimut dari pihak ANA FESTA@ANA AIRLINES dan Pihak HANEDA AIRPORT. Mereka pun tak dapat nak bantu lebih sebab bukan bidang kuasa mereka.

Paling kesian, ada baby yang susu habis dan pampers terhad. Luggage kami tak dapat ambik sebab TIADA STAFF AIRASIA yang boleh uruskan. Pihak Haneda Airport tak dapat bagi luggage kami.

Memang melampau AIRASIA ANIAYA KAMI. MEMO delay pun tak mau bagi kami . Kesabaran satu flight memang dah tercabar!!

Minta sangat tolong share sat sampai Mr TONY FERNANDEZ TU BACA DAN HADAM SIKIT.

JANGAN ASYIK NAK LARI JA 😤😤😤," luahnya. 

Difahamkan kedua-dua penumpang kini telah pun menaiki penerbangan yang lewat hampir sehari itu. Bagaimanapun Air Asia tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan rasmi bagi menjawab dakwaan tersebut setakat ini.

Sozcyili

Post a Comment

1 Comments