Ticker

6/recent/ticker-posts

Thailand Bikin Semburan Hidung Hentikan Covid19. Malaysia?




Kumpulan saintis Thailand sedang membangunkan semburan hidung antivirus yang boleh menghentikan jangkitan COVID-19 dengan meneutralkan coronavirus apabila ia memasuki hidung.

Semburan itu kini dalam fasa penyelidikan dan pembangunan.

Ia adalah pembangunan bersama oleh sektor awam dan swasta, termasuk Fakulti Perubatan di Universiti Chulalongkorn di Bangkok, yang menemui antibodi yang digunakan dalam prototaip.

"Kami menjalankan penyelidikan dan menemui antibodi yang merupakan imuniti dicipta oleh tubuh manusia untuk menghentikan COVID-19," kata Penolong Profesor Dr Nakarin Sirisabya dari Fakulti Perubatan.

Satu antibodi dipilih dan direka bentuk untuk berfungsi di luar badan di kawasan yang digunakan, tambahnya, tidak seperti vaksin COVID-19 yang imunitinya perlu dibangunkan dari dalam badan.

Semburan berasaskan antibodi menghentikan virus daripada menjangkiti badan melalui hidung, yang saintis percaya adalah laluan masuk utama COVID-19 ke sistem pernafasan.

"Jadi, kami fikir dengan menggunakan semburan berasaskan antibodi di hidung, antibodi akan memerangkap COVID-19 dan menghalangnya daripada memasuki badan," katanya.

Selain Universiti Chulalongkorn, pembangunan dan penyelidikan itu turut disertai Pertubuhan Farmaseutikal Kerajaan, Institut Penyelidikan Sistem Kesihatan, Universiti Silpakorn dan firma swasta Hibiocy Co Ltd.

Semburan itu dijangka akan diuji tidak lama lagi ke atas sukarelawan di Institut Kanser Kebangsaan.

Sebaik sahaja ujian klinikal selesai, ia akan didaftarkan dengan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Thailand, yang kelulusannya diperlukan untuk memulakan proses pembuatan.

Menurut Pertubuhan Farmaseutikal Kerajaan, yang akan bertanggungjawab untuk pengeluaran, semburan hidung anti-COVID-19 dijangka mula dijual pada suku ketiga tahun ini.

Semburan hidung antivirus direka bentuk untuk berfungsi dengan langkah pencegahan COVID-19 lain seperti vaksinasi, penjarakan sosial dan pemakaian pelitup muka.

Berbeza dengan vaksin COVID-19, semburan berasaskan antigen tidak diserap ke dalam badan atau kekal berkesan untuk masa yang lama di permukaan.

Bahan itu akan melekat pada coronavirus yang memasuki hidung dan meneutralkan atau melemahkannya, menjadikannya tidak dapat menyebabkan jangkitan di dalam badan.

Pada Khamis lalu, Thailand menarik balik peraturan pemakaian pelitup muka berkuat kuasa serta-merta apabila situasi COVID-19 di negara itu bertambah baik.

Post a Comment

1 Comments

  1. Rules Of Law jangan jadi bacul buat sumpah laknat. Tun Mahathir Jangan cuba heret Raja dan Sultan ikut lah ' Rules Of Law'. Rakyat sedang menilai dan memerhati sebelum PRU 15 ini.

    Ini lah pattern bila nak larikan dari isu yang membelengu cari cari salah orang lain. Dalam erti kata tersirat ' Bukan Salah Saya' buat taik merata salah kab orang lain. Bangsat sungguh..

    Angkara pengkhianat negara.. nelayan di usir polis maritim Singapura berhampiran Pulau Batu Putih.

    Jangan berdolak dalih heret raja dan sultan pulak.. Apo masalah kau Tun..!? Jangan kalut sangat hang pi lah jawab inquiry tu.. Pulau dah ilang Ikut lah rules of law bila disuruh ke Pejabat AG utk inquiry Pulau Batu Putih

    Tun Dr. Mahathir Mohamad beri alasan bodoh mempertikaikan kedudukan Tan Sri Mohamed Apandi Ali sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kecil Tort of Misfeasance yang dianggapnya tidak wajar dilantik memegang jawatan itu.

    Sekarang ini Jho Low yang lesap tepuk tangan sambil sesama Melayu bercakaran bersama kaumnya di negara ini dan kaumnya Singapura lihat betapa mudah bila pemimpin Melayu dibodoh bangangkan jadi barua DAP@LeeKwanYew. Pulau dah terlepas dari tangan dan Pulau Batu Putih dah djhadiahkan Tun pada anak Lee Kwan Yew sebagai paling renta berjaya dibaruakan.

    Selama ini kalau kena kat anak dan kroni semua okey, kena kat batang hidung bersilat kuntau nak bagi alasan.. bukan masuk mahkamah pun alahaiii...

    Bacul Atuk ni rupanya

    Protes dan rasa tidak puas hati bekas Perdana Menteri itu ditunjukkan semasa negarawan tersebut hadir dalam sesi temu bual di Jabatan Peguam Negara (JPN) di Kuala Lumpur hari ini tetapi beliau segera meninggalkan majlis tersebut.

    Tun Dr Mahathir Mohamad menganggap kenyataan dan kritikan yang dilemparkan terhadap beliau oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkaitan tuntutan Pulau Batu Puteh adalah semata-mata pendapat baginda.

    “Di negara kita ini Sultan bebas. Mereka mengatasi undang-undang. Jadi dia (baginda) boleh nak katakan apapun dan saya tidak boleh jawab.

    Sesi tersebut tidak berlangsung seperti dirancang apabila menyaksikan Dr. Mahathir yang tiba pukul 11.40 pagi keluar meninggalkan perkarangan JPN dalam tempoh tidak sampai 15 minit.

    Cuba kelian bayangkan Jho Low sedang tepuk tangan ketawa terbahak angkara Jho Low sesama pemimpin Melayu bergaduh bercakaran jadi buah catur dikerjakan oleh kaum Jho Low...

    Silap ari bulan Zety dan Taufik Ayman pun lesap macam Justo.. Bila kes Zety Tun diam bisu bila kes pulau dah terlepas dari tangan mintak penjelasan bersilat kuntau beri alasan bangang. Kena kat batang hidung Tun tak cukup tanah dia ligan bersilat kuntau beri bermacam alasan. Ikut lah 'Rules Of Law'.

    Dah Ramai nelayan tradisi dihalau dari Kawasan Pulau Batu Putih berdekatan marin Singapura dianggap suatu pencerobohan.

    Jangan jadi bacul sangat

    ReplyDelete