Ticker

6/recent/ticker-posts

Skandal LCS - Penghinaan Kepada Raja-Raja Melayu! Tindakan Tegas Wajib Dikenakan!

Skandal Kapal Tempur (LCS) untuk Tentera Laut Malaysia kini bukan saja menjadi bahan jenaka untuk perlekehkan Malaysia bahkan menjadi satu penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu.

Bahan jenaka kerana Malaysia berjaya membina kapal halimunan ketika Amerika membina jet pejuang halimunan manakala ia penghinaan kepada institusi Raja-raja Melayu pula apabila terdedah bahawa kapal yang dilancarkan sebelum ini oleh Raja Permaisuri Perak sebenarnya belum siap.

Serangan ke atas pentadbiran Datuk Seri Najib Razak dan rakan-rakan ketika kerajaan Barisan Nasional (BN) berkuasa dahulu juga semakin sengit dengan skandal LCS ini.

Najib pula sehabis mungkin cuba menepisnya dengan meletakkan kesalahan itu ke atas pelbagai pihak.

Ini berikutan pendedahan Malaysia membelanjakan RM6 bilion untuk membina kapal perangnya tetapi kapal itu tidak kelihatan.

Ia berlaku apabila Amerika berjaya menghasilkan pesawat pejuang yang tidak dapat dikesan radar tapi Malaysia mampu hasilkan kapal yang hilang terus dari radar.

Yang lebih tragik lagi adalah pendedahan PAC bahawa Mindef melancarkan kapal tempur tak siap pada 2017 lalu.

Menurut Pengerusi PAC, Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, berdasarkan prosiding dijalankan, pihaknya mendapati LCS 1 disahkan siap tidak sampai 44 peratus.

Justeru, beliau merumuskan bahawa upacara penamaan dan pelancaran LCS terbabit seperti dinyatakan saksi hanya memberi persepsi kepada umum bahawa kapal berkenaan sudah siap.

Sumber Gambar : BNSSB, BNSSB, Malaysiadateline
 



Post a Comment

0 Comments