Mereka Bodoh, Tak Tahu Titah Adendum - Muhyiddin
Kerajaan perlu bertanggungjawab kerana ingkar dengan Titah Adendum pengampunan diraja oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16 berhubung kebenaran Datuk Seri Najib Razak menjalani baki hukuman penjara dengan tahanan di rumah.

Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, penafian kerajaan sambil menyatakan tiada pengetahuan tentang kewujudan adendum itu menyerlahkan kebodohan kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Mereka bodoh, tak faham, tak tahu, baru-baru ini soal isu pengampunan Najib Razak. Sebuah kerajaan perlu bertanggungjawab, bila Perdana Menteri ditanya (isu) titah adendum, dia kata dia tak tahu. Apa hal Perdana Menteri Malaysia tak tahu, apa maknanya? Dia memang betul-betul bodoh dan tak tahu,” katanya di sini hari ini.

Terdahulu beliau berucap pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran Bersatu di Fraser Valley, Kuala Kubu Bharu.

Sebelum ini, media melaporkan Perdana Menteri tidak mahu terlibat dengan perbincangan membabitkan titah tambahan berhubung tahanan di rumah membabitkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Anwar berkata ini kerana perkara itu merupakan di bawah bidang kuasa Lembaga Pengampunan Wilayah Persekutuan dan juga melibatkan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu.

Sebelum ini, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyokong dakwaan Najib mengenai kewujudan titah adendum atau tambahan Yang di-Pertuan Agong ke-16, supaya dia menghabiskan baki hukuman penjara dengan tahanan di rumah.

Timbalan Perdana Menteri itu menyokong dakwaan berkenaan menerusi afidavit yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 April lalu.

Sementara itu, Muhyiddin berkata, kemenangan PN dalam PRK DUN Kuala Kubu Bharu penting untuk membebaskan negara daripada tindakan pemimpin yang tidak bertanggungjawab.

“Tatakelola sekarang pun sudah ke laut, rakyat pula dalam keadaan susah dan papa kedana. Ini satu PRK untuk beri kesempatan kepada rakyat untuk beri peringatan kepada kerajaan madanon. Banyak janji diumum tapi tidak ditunaikan, buka mulut sahaja bohong,” katanya.

Menurutnya, ramai Jemaah Menteri terlibat dalam membuat pengumuman mengenai proses pengampunan Najib sebelum ini.

“Lebih baik Zahid Hamidi jadi Perdana menteri, kita pun tak setuju, yang boleh jadi kerajaan ialah PN. PRK adalah sebuah referendum,” katanya lagi. 

Post a Comment

0 Comments