Bakar Menteri - Rafizi Kecut Berdepan Isham Jalil, Dr Puad Zarkashi & Lim Lian See


Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli digesa supaya tidak mengelak untuk bersemuka dengan Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Dr. Puad Zarkashi, bekas Ketua Penerangan UMNO, Isham Jalil dan pempengaruh media sosial, Lim Sian See.

Bekas menteri, Datuk Zaid Ibrahim berkata, Rafizi perlu mengotakan cabarannya untuk bersemuka dengan kesemua mereka dalam podcast ‘Yang Bakar Menteri’ dikendalikan sendiri olehnya.
“Saya membaca tentang cabaran anda kepada Lim Sian See, Isham Jalil, dan Puad Zarkashi untuk membentangkan pandangan mereka tentang memulihkan ekonomi. Pertemuan yang mengujakan.

“Tidak kira siapa mereka, sama ada mereka budak Najib atau tidak. Dalam Facebook anda, anda telah menggariskan kehebatan anda sebagai pendebat yang tidak takut untuk terlibat dengan orang lain yang tidak bersetuju,” katanya.

Zaid berkata, sebagai seorang menteri, Rafizi perlu mengotakan janjinya.

Beliau menegaskan, Rafizi tidak perlu mendapatkan kebenaran daripada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semata-mata untuk bersemuka dengan ketiga-tiga individu berkenaan.

“Sekarang adalah masanya. Saya harap anda akan memilih Lim Sian See sebagai mangsa pertama anda. Mari lihat sejauh mana anda pintar. Tapi saya rasa awak tak serius. Anda telah memberikan pelbagai alasan untuk mengelak daripada bertemu dengan Lim Sian See.

“Menteri yang cemerlang tidak perlu meminta kebenaran PMX (Datuk Seri Anwar Ibrahim) untuk bercakap dengan sesama warganegara.

“Adakah anda meminta kebenaran PMX untuk menyatakan bahawa ECRL akan menelan kos 30 KLCC? Lebih-lebih lagi apabila PMX baru sahaja berkata ECRL perlu disegerakan,” kata Zaid.

Sebelum ini Sian See mencabar Rafizi untuk menjemputnya sebagai tetamu podcast selepas Ahli Parlimen Pandan itu menyindir pembangkang tidak berani untuk tampil dalam program ‘Yang Bakar Menteri’.

Pada 19 Februari lalu, Rafizi dalam catatan di media sosial bersetuju untuk menjemput Isham, Puad dan Sian See sebagai tetamu.

Rafizi berkata, beliau telah mendapat maklum balas daripada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berhubung jemputan tersebut.

Pada Mac lalu, Rafizi membidas Sian See yang mempersoalkan mengapa beliau bertangguh dalam menetapkan pertemuan podcast antara mereka.

“Lim Sian See ni ada sedikit entitlement. (Dia ingat) dialah manusia paling penting dalam dunia ni, sebab dia orang penting kem Najib (Razak) dulu.

“Saya baru dua minggu spinal operation pun tak penting, asal kena layan dia sebab dialah orang paling penting dalam dunia ini,” sindir Rafizi dalam catatan di platform media sosial X.

Dalam catatan tersebut, Rafizi meminta Sian See menunggu sehingga Ramadan tamat kerana bulan berkenaan dipenuhi oleh umat Islam untuk beribadat.

April lalu, media melaporkan Rafizi berkata, Sian See perlu menunggu beliau menyelesaikan program-program besar untuk rakyat terlebih dahulu.

“Lim Sian See ini tiada kerja lain, hanya mahukan perhatian sahaja. Tapi nanti saya sendiri akan jemput dia ke udara dalam program audio siar (postcast). Tunggu saya selesai program-program besar untuk rakyat dulu,” katanya pada 20 April lalu.

-MalaysiaGazette

Post a Comment

4 Comments

 1. Daya saing Malaysia merudum jatuh

  Indon dan Thailand jauh ke depan tinggalkan Malaysia

  Tak Ada sekor babi, cipan dan Lipan pun nak ulas pasal isu ini

  Kata pelaburan ratus billion ... Puiiiii


  Macam pantekkkk

  ReplyDelete
 2. Peeghhh..!! pelik pulak dahhh, MAHB untung tapi kenapa nak jual saham kepada pro-Israel? – Tun M

  Kah kah kah ...paku dulang paku serpih, ngata orang dia yang lebih... Ini betul punya nyanyok atok telo labuh nih......!!

  Apa apa pun tahniah lah Tun cuba nak membatu api sesama barua DAP@LeeKwaYew. Bagus lah membatu api sesama barua ini... Kami orang Melayu nak tepok tangan ketawa terbahak bahak sesama barua DAP@LeeKwanYew berbunuhan sesama sendiri ..

  Macam Jho Low tepok tangan sesama kaum mata sepet nya melihat barua DAP@LeeKwanYewhaah tepokkk berbunuhan sesama sendiri keluar masuk mahkamah sedangkan Jho Low sampai sekarang lesap, bebas kaya raya billion hingga tiada sekor ketua cipan Dari PDRM, SPRM, AG mahu mendakwa apatah lagi nak menangkap Jho Low... Begitu lah kami Melayu tepok tangan lihat sesama barua ini membatu api berbunuhan sesama barua..

  Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan tindakan Malaysia Airports Holding Bhd (MAHB) menjual 30 peratus pemilikan sahamnya kepada Global Infrastructure Partners (GIP) yang berpangkalan di New York, Amerika Syarikat (AS) sedangkan syarikat itu untung RM543 juta tahun lalu.

  Ni fakta bila atok tolo labuh jadi PM Kali ke 2 berapa pulak harta negara yang samada Bossku buat untung tapi dijual oleh tolo labuh saka renta pada Singapura penyokong genoside Yahudi Isreal..

  - Jual 12 strategic assets worth RM25.6 including pada Singapura Hong Kong dll - PH
  - Jual assets IHH Berhad (RM8.42 billion) pada Singapura - PH
  - Jual Sapura Upstream (RM3.7 bililon) - PH
  - Jual Acibadem Sigort (RM1.25 billion) -PH
  - Jual Telco M1 (RM1.65 billion) - PH
  - Jual TNB shares (RM1.05 bililon) - PH
  - Jual Boustead Plantation (RM1.2 bililon) pada Singapura - PH
  - Jual Axiata Digital (RM0.579 bililon) - PH
  - Jual BDO Unibank (RM0.415 bililon) - PH
  - Jual CIMB (RM0.364 billion) - PH
  - Jual Royale Chulan Hotel (RM0.197 bililon) pada Singapura - PH
  - Jual Bangunan Hong Kong Consulate building, sold to a buyer from China (RM1.6 billion) - PH
  - Khazanah’s jual 16% of its stake in IHH Healthcare to Japan’s Mitsui & Co for a meagre RM8.42 billion, leaving Khazanah only 26% equity interests in the company, a share cut worth RM13.13 billion today...!! - PH

  Helok tolo labuh saka renta ini di hanyutkan ke Pulau Batu Putih bersama Boboi dan Marina Gereja...

  Kalau nak membatu apikan aljubori papangang tu cari lah batu api yang kuat sket.. Batu api tuntak kuat sangat spark nyee Tun ooiii...!!

  Cuba cari batu api yang lebih besar Sket mana tau bila batu api lebih besar sket boleh kasi pecah kedua dua kepala Tun dan Papangang kepala barua DAP@LeeKwanYew.

  Baru senang kaum Melayu hanyutkan kesemua barua barua DAP@LeeKwanYew ke Pulau Batu Putih sanun...!!

  #kasikuatsketbatuapituhhh

  ReplyDelete
 3. Khutbah Jumaat paling gampang haramjadah di masjid Wangsa Maju hari ini. Mesra Pelarian...!?

  Tajuk khutbah "Hari Pelarian Sedonia'.. tajuk pun dah macam gampang..!!

  Hari pelarian sedoonia khutbah jumaat... Cth Pelarian ini Nak disamakan dengan sejarah hijrah Rasulallah Muhajirin n Ansar...?? Mcm Tadah punggung dari papanon bezanya..

  Sokong Rohingya sebagai seperti Muhajirin dan Ansar ...!? Sokong UNHCR ko ikut agenda barat dan UNHCR...??

  Pelarian ini dah mula 'besar kepala' apabila turut menuntut tanah daripada kerajaan sebagai hak mereka.

  Kehadiran mereka tidak sedikit pun membawa kebaikan ekonomi kepada negara sebaliknya mereka termasuk juga pelarian lain hanya menyebabkan rakyat tempatan terpaksa bersaing bagi mendapatkan barangan kawalan bersubsidi seperti minyak masak, petrol, diesel, gula, beras, tepung dan telur.

  Pelarian Rohingya ini pula berselindung di sebalik kad UNHCR yang kononnya satu dokumen bertujuan mengiktiraf status pelarian

  selepas dibenarkan tinggal atas dasar kemanusiaan, mereka mula menunjuk 'belang' hingga menimbulkan rasa kurang senang dan menyampah masyarakat tempatan.

  Kehadiran mereka boleh dilihat di mana-mana seolah-olah seperti negara sendiri terutama yang memiliki kad UNHCR dan mula biadap dengan warga tempatan.

  Mereka bebas berniaga dan berbisnes sesuka hati selain melanggar peraturan jalan raya dengan menunggang motosikal atau memandu tanpa lesen.

  mereka memilih untuk lari dari Kem Pelarian Terbesar Dunia di Cox's Bazar, Bangladesh demi mencari kehidupan yang lebih baik. Kedatangan mereka juga diurus ejen atau tekong darat

  Beban kepada agensi kerajaan spt Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sedangkan ejen yang mengurus mereka hidup kaya-raya bak kata Jamal Lempoyang dalam cerita Tiga Abdul...lebih baik berniaga manusia daripada berniaga unta.

  ReplyDelete
 4. Edisi Siasat : Saham Pengarah syarikat GIP milik Black Rock dalam MAHB itu ada nama kroni Anwar dan kawan baik anak PMx

  Global Infrastructure Partners (GIP) milik BlackRock akan membeli 30% kepentingan dalam konsortium untuk menguruskan MAHB bersama-sama Khazanah Nasional dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dua entiti di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan diterajui Anwar.

  Saya ulangggg...

  Saham Pengarah syarikat GIP milik Black Rock dalam MAHB itu ada nama kroni Anwar dan kawan baik anak PMx


  ReplyDelete