Pihak Berkuasa Kesihatan "Bingung"

Pihak berkuasa kesihatan negeri Johor masih bingung mencari punca kepada simptom pening dan muntah-muntah yang dialami oleh pelajar-pelajar di Pasir Gudang, Johor.

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Kebudayaan Johor, Mohd Khuzzan Abu Bakar berkata, 85 pasukan pakar yang dikerah di kawasan sekolah berisiko tidak dapat mengesan bahan kimia utama.

“Ada sekolah, bacaannya sifar, tapi tetap ada juga pelajar alami simptom.

“Malah, semua sampel darah dan air kencing yang diambil daripada pelajar juga menunjukkan hasil negatif.
Iklan

“Bagaimanapun, kita masih teruskan proses pengesanan di 85 sekolah tersebut,” katanya dalam sidang media semalam, seperti dilaporkan The Star.

Katanya lagi, daripada 90 kilang kimia yang diperiksa, 81 daripadanya didapati melakukan sekurang-kurangnya satu kesalahan bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling.

“Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah mengeluarkan 71 kompaun, empat notis dan enam amaran supaya mereka hentikan operasi.

“Pemeriksaan masih berjalan,” katanya lagi.

Untuk rekod, terdapat 2,005 kilang di Pasir Gudang, dan 250 daripadanya merupakan loji kimia.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin pada Isnin lalu berkata, kerajaan tidak akan meluluskan sebarang permohonan baru untuk membina kilang kimia di Pasir Gudang bagi memastikan pembangunan lebih lestari di kawasan terbabit selepas ini.

Beliau turut berkata akan membentangkan kertas kabinet pada Jumaat ini untuk mendapatkan dana bagi tujuan menubuhkan satu sistem pemantauan bahan pencemar automatik.

Kemampuan kerajaan dalam mengendalikan krisis berhubung kesihatan dan pencemaran alam sekitar mula dipersoalkan, terutamanya dalam pengendalian insiden pencemaran di Sungai Kim Kim.

Antara perkara yang dibangkitkan pengkritik ialah tiadanya tindakan terhadap pengusaha kilang kimia di kawasan tersebut.

Yeo semalam turut berikrar akan mengambil tindakan undang-undang kepada pihak yang menyebarkan imej di media sosial mengaitkannya- melalui suaminya- dengan kilang kimia 101 Group di Pasir Gudang.

Suami Yeo, Lee Yeow Seng, merupakan ketua pegawai eksekutif IOI Properties Group dan anak bongsu kepada bekas pengerusi eksekutif OIO Grioup, Lee Shin Cheng yang meninggal dunia 3 Jun lalu.

MK

Post a Comment

4 Comments

 1. Kalau depa pening, kami rakyat ni nak kena buat pa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. BANGANG betul si PENIPU Kementerian Kesihatan BANGKAI ANJING ni! Kan simpton tu SAMA mcm. kes TOKSID Gas CYANIDE yg. dulu?!!!

   TAK payah MENIPUlah lu si PENGGANAS/PENJAJAH DAP bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael tu!!! NEGATIV konon utk. ujian RACUN Toksid CYANIDE!!! Dahlah tu, nak SALAHkan PEMBANGUNAN pula - sdgkan MAJIKAN2 PENDATANG DAPembunuh/SINGAPURA, melalui PEMBUNUH2 UPAHAN dr. 'PEMANDU2 LORI' PENGGANAS2 PARIA hindrafHOMO/Tamil Eelam Sri Lanka depa, yg. SENGAJA nak MEM-BUNUH bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kami dlm. GENOSID oi!!! PUKIMAK lu si BETINA bangkai ANJING PENDATANG Cina KEMENTERIAN ALAM SEKITAR DAP amat CELAKA ni!!!

   Delete
  2. KETUA POLIS NEGARA mesti SIASAT si suami BETINA CINA DAP bangkai ANJING ni!! Apa hak dia nak memPERTAHANkan SUAMI dia - yg.ada 3 KILANG di PASIR GUDANG tu dr. diSIASAT oleh KEMENTERIAN ALAM SEKITAR DAP bangkai ANJING ni sendiri?! Ini dah SALAH GUNA KUASA oi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kalau suami dia TAK bersalah - suruhlah SUAMI dia buat lapuran POLIS!! Tapi mungkin skrg. - BUKTI2 pun dah diLENYAPkan dr. KILANG2 tu!!! Lihat di -

   https://www.thethirdforce.net/ttf-to-yeo-if-your-husband-is-innocent-get-him-to-sue-dont-just-talk/

   TTF to Yeo: If your husband is innocent, get him to sue. Don’t just talk

   By Raggie Jessy

   The Third Force net
   July 2, 2019

   Delete
 2. Tgk. kes pembuangan haram SISA KIMIA TOKSIK di PASIR GUDANG yg. sblm. ni, yg. telah MERACUN dan cuba MEMBUNUH 5000 bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita dlm. GENOSID (termsk. dlm. kesan jangka panjang, termsk. dpt. KANSER) dgn. GAS CYANIDE, terutamanya anak2 kecil/remaja kita dr. SEKOLAH2 KEBANGSAAN/AGAMA - boleh pula si PEMBUNUH2 CINA dan PARIA tu diBEBASkan dan dgn. mengurangkan jumlah JAMINAN depa, termsk. si PENJAJAH CINA BANGKAI ANJING Singapura tu (disyaki semua ni PEMBUNUH2 UPAHAN DAPbangkai ANJING), dan skrg. dah bermula kEMPEN2 DAJAL depa, kononnya pencemaran Sg. Kim Kim dah lama berlaku dgn. cuba MENYALAHkan KERAJAAN BN, sdgkan sebelum ni, TAK dak lah pembuangan SISA KIMIA di sungai tu, sampai SENGAJA nak MEMBUNUH akan BERIBU bangsa Islam/Melayu kita dgn. GAS CYANIDE dr. SISA2 TOKSIK KIMIA terbaru ni!! Lihat di -

  https://www.malaysia-today.net/2019/03/27/high-court-intervenes-in-sg-kim-kim-case-all-three-accused-offered-bail-amount-reduced/

  High Court intervenes in Sg Kim Kim case, all three accused offered bail, amount reduce

  By Editor

  Malaysia Today net
  Mar 27, 2019

  Nota: Inilah CONTOH si HAK*M PERASUAH DAPembunuh!!!

  ReplyDelete