Menurut Dr Khairul Hafidz : 

Itu dactylitis (sausage shape finger) tu, maksudnya ada pembengkakan yang teruk pada jari jemari. Dactylitis ni dikaitkan pelbagai penyakit, boleh disebabkan oleh jangkitan (tuberculosis dan syphilis), peripheral spondyloarthritis (termasuk psoriatic arthritis), sarcoidosis, gout, calcium hydroxyapatite, osteoid osteoma, sickle cell disease, dan lain-lain lagi. Kalau nak baca, baca artikel ni, https://sciencedirect.com/science/article/pii/S2211568420300061 . Jelas tak jelas ni Azri?

Contoh gambar dactylitis pada pesakit sarcoidosis. (Kami sertakan dibawah)

Sama kan?

Dactylitis ni boleh terjadi pada banyak penyakit. Google pun boleh. Banyak dalam gambar google tu, tengok sama ke tak dengan tangan DSAI tu.

Yang gambar saya share ni bukan gambat google lah, nak bagi fakta kepada you ni tak boleh lah bagi gambar google.

Nak buat tuduhan kena ada bukti. Ni bukti dactylitis saya dah bagi. Bukti kamu cakap tangan dia ada kena mengena dengan HIV ni datang dari mana pula?

Rujukan: https://actasdermo.org/en-translated-article-dactylitis-due-subcutaneous-articulo-S0001731022010213#imagen